Kaikkialla nypläysalueilla tavallisten torshon-pitsien lisäksi Raumalla on osattu tehdä hienoja pohjapitsejä Pohjapitsejä on Suomessa valmistettu vain Raumalla. Esimerkiksi tykkimyssyjen pitsit olivat pohjapitsejä.

Samoja malleja tehtiin sekä monimutkaisina tuplapohjaisina että yksinkertaisempina "enkla"-pohjaisina. Markkinoilla ollutta kysyntää pyrittiin näin tyydyttämään tarjoamalla sekä kalliimpia että halvempia vaihtoehtoja.
 

 
 
 

  Raumalla seurattiin muodin muuttumista. 1800-luvun alkupuolella tehtiin paljon blondereita. Suomen talousseuran Raumalle toimitettiin 1830- ja 1840-luvuilla uusia pitsimalleja Saksista. nämä olivat sellaisia, että ne soveltuivat hyvin liinavaatteissa käytettäviksi. Pitsit nyplättiin paksuhkosta langasta, ja niissä oli paljon manteli-aiheita. Mallit ovat yhä suosittuja nyplääjien keskuudessa .
 
 
 
     
     
     
     

 
 

1900-luvun alussa kaupunkiin yritettiin jälleen tuoda pitsien malleja ulkomailta. Pitsit olivat taas muodissa, mutta vain harva hankki asusteiksensa aitoa, nyplättyä pitsiä kun koneella valmistettua sai halpaan hintaan.

Pitsien kuvioaiheiden ja mallien mukaan Raumalla jaotellaan pitsejä esimerkiksi spindeli, mandeli ja jepyripitseihin.