Nypläystyyny

Raumalla nyplätään pitsiä käyttäen alustana nypläystyynyä. Samanlainen, puolipyöreä, loivasti kaartuva tyyny on ollut käytössä ilmeisesti koko sen ajan, kun kaupungissa on nypläystä harjoitettu.


 


 
 

Raumalaisessa nypläystyynyssä on takalaudassa kantokahva ja useimmiten myös laatikko rullan alla. Vanhoissa tyynyissä takalauta on joskus koristeltu karvinleikkauksin .Monen vanhan tyynyn puuosat ovat maalatut, mutta nykyisin ne yleensä lakataan.

Vanhojen tyynyjen täytemateriaali vaihtelee mutta meriheinää on käytetty yleisesti. Tällä hetkellä tehtävissä tyynyissä käytetään täytteenä etupäässä vaahtomuovia.

Kirjavat puuvillakankaat ovat olleet suosittuja tyynynpäälisinä, mutta nyt käytetään lähinnä yksivärisiä. Rullan täyttää edelleen jokainen käyttäjä itse, esimerkiksi vanhan lakanan suikaleilla tai vanhoilla villasukilla. Tarpeen mukaan rullan ympärille kierretään vielä pyyheliina lisätäytteeksi, jos mynsteri on pitkä. Rullan sivussa on vanhoissa tyynyissä hammastukset, uudemmissa hammastusten sijalla voi olla reikärivi. Tarkoitus on sama, rullaa voidaan kiertää työn edistyessä ja lukita vivun ja hammastuksen tai reikien ja niihin sopivan tapin avulla haluttuun kohtaan. Uusimpien tyynyjen rullat voidaan myös kääntää kulman teon ajaksi poikittain.

Nypläystyynymalleja on Raumalla viime vuosina kokeiltu muitakin, mutta perinteinen on ylivoimaisesti suosituin.
 

 
 

Nypylät

Raumalla on aina käytetty puusta sorvattuja nypylöitä . Nypylässä on toisessa päässä lankapuola ja toisessa käsinuppi. Nykyisin ne tavallisesti valmistetaan koivusta, mutta vanhojen nypylöiden joukossa on myös muista kovista puulajeista valmistettuja. Luisiakin nypylöitä on vanhoissa kokoelmissa . Kymmenisen vuotta sitten kokeiltiin muovisien nypylöiden valmistusta, mutta menekin pienuuden vuoksi tuotanto jäi lyhytaikaiseksi.

Jotkut valmistajat ovat kokeilleet myös nypylöiden liimaamista erillisistä osista, jolloin vaikea sorvaustyö saadaan yksinkertaisemmaksi. Aiemmin nypylät voivat työn mukaan olla joko sirompia tai karkeampia, mutta nyt malli ja mitat ovat melkein vakiintuneet. Nykyisin monet lakkaavat nypylät ennen käyttöönottoa. Tämä tekee nypylöistä kestävämpiä, ne eivät halkeile. Joissakin vanhoissa nypylöissä on varressa pieni sorvattu puurengas, joka nyplättäessä mukavasti helisee.
 

 
 
 

 
 

     

 

 

Mynsteri

Mynsteri on pistemalli, johon on valmiiksi pistelty nuppineulan reiät ja piirretty pitsin kuvio. Mynsterit tehtiin ennen parkitsemattoman vuodan sisänahasta . Myöhemmin siirryttiin pahviin, mutta kaikki pahvilaadut eivät olleet kovin sopivia, ja mallit muuntuivat huonojen ja hauraiden mynstereiden vuoksi. Nyt käytetään vahvaa kiiltopahvia eli prespaania. Ennen mynsterit pisteltiin vanhan mynsterin läpi tai olemassa olevasta pitsinpätkästä, sittemmin julkaistiin painettuja malleja ja nyt myös valmiiksi painettuja pahvimynstereitä, joissa myös piirrokset ovat valmiina, jäljelle jää vain rei'itystyö.
 


 

 
 

Neulat

Nyplättäessä käytetään tavallisesti lasipäisiä, ruostumattomia nuppineuloja. Hyvin tiuhoissa, vanhoissa malleissa on toisinaan pakko käyttää metallipäisiä neuloja. Mynsterin pistelyyn käy parsinneula, joka voidaan pistää sorvattuun nuppiin, korkkiin tai muuten varttaa.
 

 

Lanka

Nypläyslankana Raumalla käytetään tavallisesti ohutta pellavalankaa. Langan tulee olla hyvin kierrettyä. Tällä hetkellä nyplätään sekä valkoisesta, puolivalkaistusta että luonnonvärisestä langasta. Laanalanka eli kuviolanka on tavallisesti paksumpaa ja saattaa olla myös laadultaan pitsin langasta poikkeavaa. Vanhoissa pitsinäytteissä langan laatu vaihtelee, samoin paksuus nykyistä enemmän.

Joissakin näytteissä on myös sinisiä ja vihreitä kuviolankoja. Jonkin verran näytekokoelmissa on myös mustia silkkipitsejä ja mustia villalankaisia pitsejä. Puuvillaa käytetään nykyisin ohuimpien pellavalaatujen puutteessa nenäliinapitseissä.