Pitsinäyttelyt- ja tapahtumat Raumalla 2006

RAUMAN PITSIVIIKKO

Rauman pitsiviikko järjestetään heinäkuun lopulla, vuonna 2006 on ajankohta 22.7.-30.7. Raumalainen pitsiviikkoperinne sai alkunsa Rauman vasta toimintansa aloittaneessa taidemuseossa heinäkuun lopulla 1971 järjestetystä raumanpitsinäyttelystä, Vuosien saatossa Pitsiviikko on monesti muuttanut muotoaan. Aluksi näytteillä oli vain raumanpitsiä. Paikallinen, vuosisatoja jatkunut nypläysperinne antoi vahvan pohjan uutta muotoa etsivälle käsityölle.

Pitsinnypläys on kuitenkin myös osa yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöämme. Tämän esille tuomiseksi Rauman museo järjesti ensimmäisen ulkomaisten pitsien näyttelyn vuonna 1978. Näyttely oli niin suosittu, että ulkomaisten pitsien näyttelystä tuli perinne. Joka vuosi on museon näytteillä pitsejä joltakin Euroopan suunnalta. Paitsi nyplättyjä pitsejä on esitelty myös ommeltua pitsiä, jonka valmistus Suomessa on ollut
lähes tuntematonta. Käsin tehdyn pitsin vertailukohdaksi on kerran koottu myös koneella tehdyn ja pitsiteollisuuden historiasta kertova näyttely. Osa näyttelyistä on kertonut yleisesti jonkun maan pitseistä, osa taas esitellyt jonkin pienemmän alueen tai paikkakunnan pitsiperinnettä tarkemmin. Usein pitsinnypläys on nähty osana seudun kansankulttuuria.

Eri puolilla Eurooppaa heräsi 1970-luvun lopulla mielenkiinto pitsejä kohtaan. Perustettiin paikallisia nypläysjärjestöjä ja uudistettiin nypläyskoulutusta. Tämä johti OIDFA:n, kansainvälisen nyplättyjen ja ommeltujen pitsien järjestön perustamiseen. Lisääntyvä mielenkiinto nyplättyä pitsiä kohtaan näkyi Suomessakin. Pitsinnypläys otettiin kansalais- ja työväenopistojen opetusohjelmaan myös muualla kuin Raumalla. Innokkaimmat nyplääjät kävivät ulkomailla tunnetuissa pitsikeskuksissa saamassa lisää oppia. Tällä hetkellä taitavia nyplääjiä onkin eri puolella Suomea aina Rovaniemeltä Haminaan.

Tänään pitsiviikko ei ole pelkkää pitsiä vaan viikolla on erilaisia kulttuuritilaisuuksia ja matkailijoita kiinnostavia tapahtumia. Silti useat kävijät tulevat edelleen pitsin vuoksi.

Pitsiviikon ajankohta: 22.7. -30.7.2006
Lisätietoja ohjelmasta antavat
Rauman kaupungin kulttuuritoimisto
Valtakatu 2
26100 Rauma
Puh. 02-834 3521
Fax. 02-834 3523

kulttuuri@rauma.fi

http://www.rauma.fi/kulttuuri/kulttuuritoimisto.htm


 

Rauman seudun matkailutoimisto
Valtakatu 2
26100 Rauma
Puh. 02-8378 7731, 02-8378 7732
Fax. 02-8378 7741

matkailu@rauma.fi,

www.visitrauma.fi

 

 


 

 

 

 

Näyttelyt

ULKOMAISEN PITSIN NÄYTTELY

Rauman museo, Vanha Raatihuone,
Kauppakatu 13.
Alkaen 22.7. ja jatkuen syyskuulle 2006.

Avoinna: ma-su 10-17

 

Tapahtumat

MUSTAN PITSIN YÖ

Vanhan Rauman viehättävät puutalot muodostavat erinomaisen ympäristön Mustan pitsin yölle, Rauman kapeilla kaduilla vietettävälle kansanjuhlalle. Mustan pitsin yössä vierailija löytää yllättäviä kulttuurielämyksiä Vanhassa Raumassa.

Vanha Rauma. perjantaina, 28.7. 2006

 

Lisätietoja pitsiviikon ohjelmasta täältä